Zelf een tuinontwerp maken? Dit zijn de aandachtspunten
Een goed doordacht tuinontwerp kan het verschil maken tussen een droomtuin en een tuin waar je ’s nachts wakker van ligt. Of je nu een kleine stadstuin of een ruime landelijke tuin hebt, bij het ontwerpen van je tuin moet je rekeninghouden met diverse aandachtspunten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste daarvan.
Functionele indeling
Een tuin moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Denk daarom na over de verschillende functies die je tuin moet vervullen. Denk aan zones waar je kunt ontspannen, speelplekken voor kinderen of de hond en een moestuin of bloemenborders. Bepaal wat jouw behoeften zijn en verwerk die in het ontwerp.
Licht en water
Licht en water. Dat zijn twee belangrijke aspecten die voor gezonde plantengroei zorgen. Houd daarom rekening met zon- en schaduwplekken, windrichtingen en kijk op welke plekken in je tuin veel regen valt en op welke plekken minder, bijvoorbeeld doordat een muur of schutting een deel van de regen afvangt.
Iedere plantensoort heeft zijn eigen behoefte als het om licht en water gaat, houdt daar rekening mee bij het indelen van je tuin.
Bodemkwaliteit en drainage
Een gezonde bodem is essentieel voor de groei van je planten. Laat een bodemtest uitvoeren om de conditie van je tuingrond te bepalen. Verbeter de bodemstructuur indien nodig met compost of andere organische stoffen.
Zorg ook voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Met name dit laatste aspect is van groot belang, gezien we steeds vaker met hevige regenval te maken krijgen.
Beplanting
Kies planten die passen bij de bodem, het klimaat en de hoeveelheid zonlicht in je tuin. Overweeg inheemse planten, omdat deze beter zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en minder onderhoud vergen. Plan ook voor verschillende seizoenen, zodat je tuin het hele jaar door aantrekkelijk blijft. Zo voorkom je dat je tuin in de winter uitgestorven uitziet.
Materialen en structuur
Kies voor duurzame materialen voor onder andere de bestrating, tuinmeubilair en constructies zoals pergola’s of schuttingen. Kijk daarbij wat je kunt hergebruiken van de tuinmaterialen die al in je tuin aanwezig zijn. Tegels kan je bijvoorbeeld omdraaien en schoonspuiten. Zo heb je nieuwe bestrating zonder de aanschafkosten van nieuwe bestrating 😉.
Onderhoudsgemak
Ontwerp je tuin met het oog op onderhoudsgemak als je er niet van houdt om regelmatig tuinonderhoud uit te voeren. Kies planten die niet veel snoeiwerk of speciale zorg nodig hebben en gebruik bodembedekkers om onkruidgroei te verminderen.
Ontwerp toegankelijke paden en overweeg automatische systemen voor bewatering en verlichting om tijd en moeite te besparen. Als tuinieren een hobby van je is, dan hoef je het bovenstaande natuurlijk niet te overwegen. Daarnaast kan je er voor kiezen om het tuinonderhoud uit te besteden.
Succes!
Een tuinontwerp waarmee je jouw droomtuin realiseert vraagt om een aandacht voor de besproken punten. Er komt dus best wat kijken bij het maken van een tuinontwerp. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een tuinontwerp te laten maken door een hoveniersbedrijf. Op die manier weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.