Wat zijn klauwbekapboxen?
Wanneer je zelf een veehouderij hebt dan komt deze term je vast bekend voor. Hoe werkt het nou precies en waarom is het zo belangrijk om een klauwbekapbox te hebben? In dit artikel vertel ik je er meer over. Ook wanneer je nog nooit van klauwbekapboxen gehoord hebt dan hoop ik dat je na het lezen van het artikel wél weet wat klauwbekapboxen zijn.
Hoe werken klauwbekapboxen?
Een klauwbekapboxen is een stevige kooi of stal waar je vee of paarden in vast kunt houden terwijl ze onderzocht worden of een andere behandeling krijgen. De dieren leid je in de klauwbekapbox en vervolgens doe je hem dicht. Op die manier staan ze veilig en kun je overal goed bij. Het bijhouden, verzorgen en schoonhouden van de hoeven wordt ook gedaan in een klauwbekapbox. Het is ontzettend belangrijk dat de verzorging van de hoeven goed gebeurt. Zo ontstaan er minder snel en vaak ontstekingen en kan het dier goed blijven lopen.
Waarom zijn klauwbekapboxen nodig?
Wanneer je met vee en paarden werkt dan kan het soms best lastig zijn om het dier te krijgen waar jij wilt. Laat staan dat het dier ook echt blijft staan tijdens de hoef bekapping of bijvoorbeeld tijdens het toedienen van medicatie. De dieren zijn best groot en bovendien ook zwaar. Het is daarom erg fijn en nodig om een klauwbekapbox te gebruiken. De dieren kunnen hier veilig in staan en doordat je ze vast kunt zetten kunnen ze niet weglopen of onverwachte bewegingen maken. Dit zorgt ervoor dat er minder snel ongelukken kunnen en zullen gebeuren. Voordat je een klauwbekapbox aan gaat schaffen is het belangrijk om je in te lezen en je te verdiepen in de vraag wat zijn klauwbekapboxen en misschien nog wel een veel belangrijkere vraag: hoe gebruik ik de klauwbekapbox? Je wilt natuurlijk dat jouw dieren geen schade oplopen doordat jij de klauwbekapbox verkeerd gebruikt. Het welzijn van jouw dieren staat op nummer één. Laat je daarom ook goed informeren door de winkel of webshop waar jij jouw klauwbekapbox wilt gaan kopen.
Jonge dieren
Wanneer je vee en/of paarden houdt dan worden er natuurlijk ook jongen geboren. Wanneer er een kalfje geboren wordt, dan is deze vaak al rond de veertig kilo. De eerste tijd drinkt een kalf biest bij de moeder. Deze biest is moedermelk met allerlei eiwitten en voedingsstoffen erin. Na een tijdje kan het kalf naar buiten. Een kalverdekje is dan fijn om te gebruiken. Een kalverdekje is een dekje dat je over de rug van het kalf kunt bevestigen. Een kalverdekje heeft meerdere voordelen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje!
- Helpt het kalf om op temperatuur te blijven
- Biedt bescherming tegen kou, wind en nat weer
- Het kalverdekje zorgt voor een betere warmteregulatie, hierdoor verhoogt de weerstand van het kalf
- Doordat de temperatuur constant blijft door het dekje, hoeft het kalf hier zelf niet hard voor te werken. Hierdoor kan alle energie gaan naar het groeien en zal de groeiontwikkeling dus beter gaan
- Draagt bij aan een sterk immuunsysteem, hierdoor zullen er minder snel gezondheidsproblemen opspelen
Wanneer je kalf een klaverdekje moet dragen dat kun je lezen op de website van de verkoper.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weet wat klauwbekapboxen zijn. Ik wens je heel veel succes met het uitzoeken voor de juiste klauwbekapbox voor jouw vee!