Verstopte dakgoot of regenpijp: wat jij hieraan kunt doen

Met een bladblazer kun je droge bladeren uit de dakgoot blazen. Maar dit apparaat niet kan, is het verwijderen van een verstopping uit je dakgoot of regenpijp. Hoe los je een dergelijk probleem dan wel op? Heb je hier misschien een specialist voor nodig, zeker als je zelf het dak niet op durft? De antwoorden vind je hier!

Waardoor kan je dakgoot of regenpijp verstopt raken?

Tijdens een storm of harde regenbui kunnen er een hoop ongeregeldheden op je dak terechtkomen en de afvoer van het water blokkeren. Rioolspecialisten die worden opgeroepen om een verstopping in dakgoot of regenpijp op te lossen, treffen dan ook regelmatig de volgende zaken aan:

  • mos
  • takjes
  • onkruid
  • gebladerte
  • gesteente (bijv. stukjes baksteen)
  • vogelpoep
  • nestmateriaal
  • plastic

Wat zijn de gevolgen van een verstopte dakgoot of regenpijp?

Het water hoopt zich op en loopt over rand van het dak heen. Het vocht komt vervolgens terecht op je buitenmuren. Mogelijk krijg je dan last van lekkage en ontstaat er na verloop van tijd zelfs schimmel op je muren, vloeren en zelfs meubels. Het wordt lastig om nog woon- of werkgemak in aangetaste kamers te ervaren en wie weet loopt je gezondheid door de schimmelgroei ook nog gevaar!

Wat kan ik zelf doen?

Als je slecht ter been bent en/of als je niet graag een dak opklimt, dan zit er maar één ding op: een specialist bellen die de dakgoot of regenpijp voor je schoonmaakt. Durf je het dak wel zelf op? Dan moet je het vuil uit de dakgoot verwijderen met behulp van een emmer en een schep. Droge bladeren kun je eerst nog verwijderen met een bladblazer, maar je kunt ze ook eerst natmaken zodat je ze makkelijk kunt opscheppen. Hierna spoel je alle modder weg met een tuinslang.

Wat kan een specialist voor je doen?

Als je liever niet zelf het dak opgaat of hier helemaal geen tijd voor hebt, dan kun je via Rioolprobleem Kwijt een specialist inschakelen die je dakgoot of regenpijp op professionele wijze reinigt. Handig, want als er een verstopping diep in je regenpijp zit, dan weet deze expert ook hoe je een regenpijp demonteert, openmaakt, schoonmaakt en weer monteert. Indien nodig voert hij ook reparaties aan je dak uit voor perfect werkend hemelwaterafvoer!