3 tips voor duurzaam wonen
We vinden duurzaamheid steeds belangrijker. We kunnen er dan ook niet omheen dat we met z’n allen ons best moeten doen voor het verbeteren van het milieu. De ene scheidt zijn afval, de andere leeft op groene energie. Er zijn vele manieren waarop je je steentje bij kunt dragen aan het milieu. Een paar kleine aanpassingen kunnen al een grote impact hebben op de leefomgeving, maar ook op je eigen portemonnee.
Isoleren
Duurzaam wonen begint bij de isolatie van de woning. Of je nou in een nieuwbouwwoning woont, of een oud vrijstaand huis, isolatie is waar je mee begint. Zonder een goede isolatie verliest de woning energie en warmte. Zo moet jouw verwarming vaak extra zijn best doen om het huis warm te krijgen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.
Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen kunnen we ook echt niet vergeten in dit rijtje. Je ziet ze steeds vaker voorbij komen. Misschien hebben je buren zonnepanelen of hebben ze deze geïnstalleerd op het gebouw waar je werkt. De energie die deze panelen opwekken is geheel duurzaam. Het is dan ook alleen goed voor het milieu, maar ook voor de energiekosten. Deze zullen namelijk gaan dalen.
Heb je een plat dak? Ook dan kun je zonder problemen zonnepanelen laten plaatsen. Zonnepanelen voor een plat dak worden geïnstalleerd met een bijbehorende zonneschans. Deze schans zorgt ervoor dat de panelen op de juiste helling staan en zo het meeste zonlicht kunnen opvangen.
Zuinige apparatuur
Het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen zijn nogal grote stappen. Heb jij hier simpelweg het budget niet voor? Of wil je met kleine stapjes beginnen? Je kunt ook al een verschil maken door goed na te denken over jouw energieverbruik. Laat bijvoorbeeld de verlichting niet altijd branden. Doe de lichten uit wanneer het kan, hier bespaar je al heel wat energie mee. Ook afval scheiden kan het verschil maken. Begin eens met het scheiden van papier, plastic, groente- en tuinafval.