Het verschil tussen tuinhout en timmerhout
Het verschil tussen tuinhout en timmerhout is levensgroot. Het is erg lastig, zo niet onmogelijk om van tuinhout een kozijn te maken. Van timmerhout een steiger in elkaar zetten zou zonde van het geld zijn. Toch gaan beide soorten hout door voor “duurzaam” en “exterieur”. Wat zoveel wil zeggen dat ze niet binnen de kortste keren weg rotten uit uw tuin of uit uw huis. In het volgende stukje tekst wil ik graag kort uiteen zetten wat de grootste verschillen zijn.
Allereerst is tuinhout meestal ongeschaafd. Dat wil zeggen dat het niet machinaal en mechanisch vlak gemaakt is door een vandiktebank. Toch is dit slechts een eigenschap van het product dat niet het grootste onderscheid maakt tussen tuinhout en timmerhout. Men kan immers zelf een stuk ongeschaafd hout schaven. Daarnaast is tuinhout meestal geïmpregneerd. Dat wil zeggen dat het hout behandeld is met een chemisch product waardoor het niet, of minder althans, zal rotten. Door deze behandeling kleurt het hout groen.
Een andere eigenschap van het chemische product waarmee het hout behandeld is, is dat er geen verf of lakproduct op houdt. Het is achteraf niet meer te verven, te lakken of te beitsen. Dit is ook niet echt nodig omdat geïmpregneerd hout beschermd is tegen de elementen door de chemicaliën maar het is geen fraaie afwijking voor een kozijn of een voordeur.
Het meest belangrijke verschil tussen tuinhout en timmerhout is echter nog altijd de kwaliteit en daarmee de houtsoort zelf. Hout als Mahonie, Merbau en zelfs hout wat onder de verzamelnaam Merantie verkocht wordt is redelijk “stabiel”. Dat wil zeggen dat het niet krom trekt of scheurt onder invloed van droogte of vochtigheid. Dit is erg belangrijk als het object wat gemaakt wordt van het hout, maatvast moet zijn. Dit is zeker het geval bij kozijnen maar in veel mindere mate met steigers of veranda’s.